Benodigdheden voor het canitrailen en canicrossen

 

Voor het canitrailen en canicrossen heb je materialen voor jezelf en de hond nodig.

Trailrunschoenen. Trailschoenen zijn hardloopschoenen met extra gripprofiel onder de zolen. Omdat je bij het canitrailen onverhard loopt en je dus te maken hebt met modderige en gladde ondergrond is het handig om grip te hebben.

Hardloopkleding. Belangrijk is dat kleding niet schuurt tijdens het lopen en makkelijk zweet afvoert, snel droogt, en van licht gewicht materiaal is gemaakt. 

Belt (heupgordel). Een belt is een tuigje die je om je middel bevestigd en waaraan je een lijn kan bevestigen waar je hond aan vast komt te zitten.

Trailrunrugzakje*. Een comfortabele rugzak waar je water, een voerbak, poepzakjes en eventueel wat te eten in kan doen (snoepjes voor de hond en gelletjes of reepjes voor jezelf). Het belangrijkste is dat je water mee kan nemen. Trailrunrugzakken heb je in veel verschillende vormen en maten. Het water kan je in een waterzak meenemen dat in je rugzakje zit of in softflacks. Dit zijn flexibele bidonnetjes die je voor in je rugzak kunt meenemen en dus handiger te bereiken zijn en eenvoudiger te legen is voor je hond.

Opvouwbare drinkbak*. Als je een lange tocht gaat maken of het is boven de 15 graden en je gaat verder dan 6km lopen, dan is het verstandig om water en een opvouwbare drinkbak voor je hond mee te nemen. Dit is een bak die je plat kan maken en gemakkelijk mee kunt nemen in je rugzak

Harnas voor de hond. Ga nooit aangelijnd hardlopen met de hond wanneer de hond aangelijnd is aan de halsband. Gebruik daarvoor een harnas voor je hond. Een harnas is een tuig voor je hond die vanaf borst tot kont loopt. De hond kan hierdoor trekken vanuit de borst en zijn of haar rug. Belangrijk is dat het harnas van de hond goed past. De schouders moeten volledige bewegingsvrijheid hebben. Het harnas moet op de borstspier vallen en daarbij niet te hoog bij de nek zitten, want daar zitten belangrijke bloedvaten die niet dichtgedrukt mogen worden. De hond moet optimaal gebruik kunnen maken van zijn of haar trekkracht, daarom moet het harnas over de gehele ruglengte lopen. De karabine die vanaf de elastische lijn loopt moet niet op de kont van de hond tikken en moet dus achter het lichaam vallen. 

Elastische lijn. De hond is via een elastische lijn aan jou bevestigd. Het is belangrijk dat de lijn elastisch is, omdat deze schokken absorbeert voor zowel jezelf als de hond. Als de hond ineens harder gaat trekken dan krijg je niet meteen een harde klap in je rug, eveneens als de hond start en jij bent iets te traag weg, krijgt de hond geen ruk aan zijn rug door het verende karakter van een elastische lijn. De lengte van de lijn voor het canicrossen en canitrailen moet ca 1,5 meter zijn en uitgerekt 2 meter. 

* deze items zijn voornamelijk nodig bij het canitrailen en niet per se bij het canicrossen

© 2020 - 2021 Ultrarun-dog | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel